Како функционише претрага?

Резултати такозване инстант-претраге се приказују док куцате свој упит и помажу вам да брже стигнете до тражене речи.

Осим што убрзава долазак до тражене речи, инстант-претрага олакшава и сагледавање речничке макроструктуре, односно азбучног редоследа одредница у појединачним речницима. На тај начин, већ приликом прве претраге можете закључити да ли се у непосредној близини тражене речи налазе још неке које би вас могле занимати.

Главно поље за инстант-претрагу налази се на почетној страни Расковника.

search-input-field

Када у ово поље почнете да куцате неку реч, после два откуцана слова појавиће се падајући мени са списком речи које одговарају вашем упиту. Како наставите да куцате нова слова, тако ће се мењати предложене речи.

Када се у падајућем менију појави реч која вас занима, кликните мишем на њу.

select-lemma-from-dropdown-cropped

Из горњег примера можете видети да се после четири укуцана слова басм нуде четири речи из три различита речника. У Вуковом речнику се појављјују два различито акцентована хомографа (речи које се исто пишу, а имају различито значење): ба̀сма и ба̏сма; ба̏сма се појављује и у Елезовићевом речнику, док код Златановића имамо реч ба́смо.

Ако кликнете на саму реч, Расковник ће се потрудити да вам прикаже одреднице за ту реч из свих досупних речника. Ако пак током инстант-претраге кликнете на име речника, добићете тражену реч само из тог речника.

Изаберите речнике за претрагу

Осим што у падајућем менију можете да кликнете на име речника да бисте добили резултате из само једног речника, испод поља за инстант-претрагу можете да штиклирате један или више речника које желите да узмете у обзир током претраге.

selected-dictionaries

У том случају, у резлутатима ће се појављивати само одренице из штиклираних речника.

selected-dictionary-results

Претрага из самих одредница

Када се налазите на страни са речничким одредницама, можете да наставите претраживање у сваком речнику понаособ.

search-from-entry-cropped

Кликом миша на саму реч у падајућем менију, одредница са том речју ће заменити одредницу из датог речника која се тренутно приказује. Одреднице из других речника на истој страни се неће променити.

bajalica

Уколико, међутим, кликнете на знак плус поред речи у падајућем менију, нова одредница ће бити додата испод постојеће у датом речнику.

add-to-entry-cropped

basma+bajalica

На овај начин можете, по сопственом избору, изабрати више одредница, из једног или више речника, за међусобно поређење, анализу и сл.