Чему служе мапе?

Речници садрже бројна географска одређења. Мапе су зато природна помагала у интеракцији са дигитализованим лексичким подацима.

Топоними (имена места) су на нашој платформи, где год је то могуће, геолоцирани. То значи да су они везани за конкретну тачку на географској карти. (Ова функционалност платформе се још увек развија, тако да су још увек могући извесни пропусти).

Географска карта представља једну од могућих приступница речницима.

За почетак, кликните на Мапе у главном менију. Приказаће вам се врста мапе коју већ познајте ако сте икада користили Гугл-мапе.

map-overview-cropped

У доњем десном углу се налазе дугмићи + и - преко којих можете да зумирате мапу да видите више или мање детаља. Зумирање је могуће и точкићем миша и дуплим кликом на саму мапу.

Места која су обележена на мапи помињу се у речницима који су до сада објављени на нашој платформи. Када кликнете на један од обележених пунктова, искочиће прозорчић са његовим именом.

map-selection-cropped-c

Када кликнете на име обележеног места, отвориће се нови прозор у коме ћете добити списак свих одредница које су везане за дато место. Ако је број одредница велики, појавиће се и навигациони мени преко кога можете да пређете на неку од следећих страна.

boka-list-entries-cropped-c

За приказ имате две могућности: списак речи или целокупне одреднице.

boka-list-entries-cropped-c